Covid-19 və Vitamin D | infeksion xəstəliklər

Covid-19 və Vitamin D

vit D, covid, corona, vitamin, vit d və corona, vit d və korona, koronavirus, vitaminler

Vitamin D və COVID-19: Yeni Araşdırmaların Nəticələri

COVID-19 pandemiyası dünyada yayılmağa davam etdikcə, xəstəliyin ağırlaşma və ölüm riskinin yüksək olduğu qrupların müəyyən edilməsi böyük əhəmiyyət kəsb edir. Son araşdırmalar göstərir ki, qanda vitamin D səviyyəsinin COVID-19-un ağırlıq dərəcəsi və mortallıq səviyyəsi ilə əlaqəsi mövcuddur.

Vitamin D immun sistemini viral infeksiyalardan qorumaqla yanaşı, COVID-19 ilə bağlı ağır simptomları, o cümlədən “sitokin tufanını” yüngülləşdirə bilər.

Vitamin D və COVID-19 Arasındakı Əlaqə:

Bir araşdırmada 20 Avropa ölkəsində qanda vitamin D səviyyəsi aşağı olan insanlarda COVID-19 hallarına və ölüm hallarına daha çox rast gəlindiyi müəyyən edilib. Xüsusilə İspaniya, İtaliya və İsveçrə kimi ölkələrdə yaşlı populyasiyanın qanda vitamin D səviyyəsinin kəskin aşağı olması müşahidə edilib. Bu, onların COVID-19-a daha həssas olduğunu göstərir.

İndoneziyada 780 COVID-19 xəstəsi üzərində aparılan başqa bir araşdırmada isə qanda vitamin D səviyyəsinin aşağı olması ölüm halları ilə güclü əlaqəli olduğu təsdiqlənib.

 

Vitamin D-in İmmun Sisteminə Təsiri:

 

Vitamin D immun sisteminin fəaliyyətində mühüm rol oynayır:

    •    Yüksək səviyyədə iltihabi sitokinlərin ifrazının qarşısını alır.

    •    Leykositlərin modulyasiyasını təmin edir.

    •    COVID-19 mənşəli “sitokin tufanını” yüngülləşdirməyə kömək edir.

    •    Ağciyərlərin zədələnməsini və respirator trakt infeksiyalarına yoluxma riskini azaldır.

 

Vitamin D Defisitinə Səbəb Olan Faktorlar:

 

Qanda vitamin D səviyyəsinin aşağı olmasının bir çox səbəbi var:

    •    Yaşlılıq

    •    Qış aylarında günəş şüalarının azlığı

    •    Dərinin piqmentasiyasının tünd olması

    •    Günəş şüaları ilə təmasın az olması

    •    Zəif qidalanma

 

Xüsusilə xəstəxana və baxım evlərində yaşayan fərdlərdə günəş şüaları ilə təmasın və balanslı qidalanmanın olmaması vitamin D çatışmazlığını daha da ağırlaşdırır.

 

Vitamin D Defisitinin Qarşısını Necə Almaq Olar?

 

Vitamin D çatışmazlığını azaltmaq üçün aşağıdakı addımlar tövsiyə olunur:

    •    Vitamin D ilə zəngin qidalarla qidalanmaq: Balıq yağı, yumurta sarısı, pendir, portağal şirəsi və s.

    •    Vitamin D əlavələri qəbul etmək: Xüsusilə günəş şüalarına az məruz qalan qruplar üçün faydalıdır.

    •    Günəş şüalarından faydalanmaq: Mümkün olduğu qədər açıq havada vaxt keçirmək.

 

Skandinaviya Ölkələrindən Nümunə:

 

Avropanın şimalında, xüsusilə Skandinaviya ölkələrində, vitamin D səviyyəsinin yüksək olduğu müəyyən edilib. Bunun əsas səbəbi balıq məhsullarından bol istifadə və vitamin D əlavələrinin geniş yayılmasıdır. Maraqlıdır ki, bu ölkələrdə COVID-19 hallarına digər Avropa ölkələrinə nisbətən daha az rast gəlinir.

 

Nəticə:

 

Vitamin D immun sistemin güclənməsində və COVID-19-un ağırlaşma riskinin azalmasında mühüm rol oynayır. Xüsusilə yaşlı populyasiya və vitamin D səviyyəsi aşağı olan fərdlər bu baxımdan daha həssasdır. Vitamin D qəbulunun artırılması və balanslı qidalanma bu qrupların COVID-19-dan qorunmasında effektiv üsullardan biri ola bilər.

 

Həkim mütəxəssis infeksionist

Digər xəstliklər

Exinokokkoz

Exinokokkoz

Leyşmanioz

Leyşmanioz

Rəy bildirin









Həkim mütəxəssis infeksionist

Bilgi almaq istəyirsən?